Kako studenti zarađuju za vreme studiranja?

Svima se tokom studentskog života desilo da posle lude žurke od sinoć, novih cipela koje nam se slažu uz haljinu, ili baš zbog poslednjeg putovanja u inostranstvo zateknemo prazan novčanik u rukama.

Tada počinje razmišljanje da li pozvati roditelje u pomoć ili se ipak opredeliti za potragu za poslom. Obično nam na pamet uvek pada prva opcija, ali uz to dolazi I pomisao da nismo više deca i da treba da preuzmemo stvar u svoje ruke. Većina bi se zbog toga opredelila za drugu opciju, misleći da će zaraditi lako i brzo. Na tom putu saznajemo da nećemo raditi u struci, da nećemo napredovati, da nećemo biti prijavljeni, i najgore od svega, da ćemo biti manje plaćeni od prosečnog radnika, čak i ukoliko ulažemo više truda.

Ove misli su prolazile kroz glavu i našim sagovornicima, koji su se takođe našli u problemu. Nadamo se da će vam njihova iskustva pomoći da se lakše izborite sa poteškoćama studentske besparice.

Kontaktirali smo nekoliko mladih ljudi koji su izabrali da rade tokom studiranja, i ovo su odgovori nekih od njih.

 

Sara 20 / Fakultet političkih nauka

SAFON: Čime si se bavila i gde? Da li si radila nešto iz struke?

Sara: Bavila sam se promocijama raznih proizvoda kao što su prašak za veš, prehrambeni proizvodi… Radila sam uglavnom u supermarketima i posao nema nikakve veze sa onim čime bih želela da se bavim u budućnosti.

SAFON: Koliko ti je vremena i snage to oduzimalo i kako si uklopila rad sa studijama?

Sara: Radila sam šest sati, tri puta nedeljno, u zavisnosti od prometa po marketima. Moje studije nisu patile zbog toga, zato što sam se dobro organizovala da učim vikendom, na taj način sam obezbedila sebi da imam i slobodno vreme.

SAFON: Da li si imala negativna iskustva i da li bi radila ponovo?

Sara: Susretala sam se neprijatnim ljudima i njihovim komentarima, ali toga ima u svakom poslu, tako da to nije značajno uticalo na mene. Radila bih ponovo u trenucima kada mi zatreba novac, zato što je posao lagan i ne utiče negativno na studiranje.

 

Marko 21 / Ekonomski Fakultet

SAFON: Zdravo Marko, zbog čega si počeo da radiš, čime se baviš i kako si se odlučio na taj korak?

Marko: Falilo mi je novca za svakodnevne aktivnosti, imao sam viška vremena i shvatio sam da je to odlična prilika da pomognem svojoj porodici. Radim kao konobar u jednom restoranu na Vračaru.

SAFON: Kako si našao posao i kako si uklopio rad sa studijama?

Marko: U početku sam tražio posao preko interneta, ali mi ti poslovi nisu odgovarali, pa sam se obratio Omladinskoj zadruzi. Izostajao sam sa nekih predavanja, što ne smatram da je dobro, ali sam postigao sasvim dobre rezultate uprkos tome.

SAFON: Da li imaš neki savet za naše čitaoce?

Marko: Mislim da svako treba da oseti kako je zaraditi svoje parče hleba, naravno ukoliko nađu svoj ritam sa kojim postižu sve, jer ipak ispiti moraju da se polažu i fakultet je prioritet.

 

Anđela 21 / Fakultet organizacionih nauka

SAFON: Zdravo Anđela, čime si se bavila i da li si radila nešto iz struke?

Anđela: Radila sam kao Web Dizajner. Da, radila sam posao koji je usko povezan sa oblasti mojih studija.

SAFON: Gde si radila i kako si našla posao?

Anđela: Radila sam kod porodičnih prijatelja. Bio im je potreban Web sajt, za narudžbine za njihov restoran. Bili su zadovoljni, pa su me preporučili i drugima.

SAFON: Na šta si potrošila novac?

Anđela: Veći deo novca sam odvajala na dugo očekivana putovanja, a ostatak sam potrošila na svakodnevne aktivnosti, čak sam kupila i novu tašnu.

 

Na osnovu sprovedenih intervjua shvatili smo da studenti kojima je potrebno više novca ne treba da se ustručavaju od rada tokom studiranja. Dobra organizacija i pravilno isplanirano vreme će omogućiti studentima da završe sve fakultetske obaveze, a da pritom stiču radno iskustvo i samostalnost, i da zarade novac koji je svima prekopotreban, a posebno nama mladima.

 

Izvori:

  1. https://www.freepik.com
  2. https://www.google.com/search?q=kako+studenti+zaradjuju+za+vreme+studiranja

Autori: Aleksandar Stojančević i Mina Jokić

Leave a Reply