Kako spremiti usmeni ispit?

Svi smo se na početku studija susreli sa problemom treme. Međutim, kada govorimo o usmenom ispitu, potpuno je drugačiji koncept od pismenog oblika ispita.

Kako bismo vam olakšali pripremu usmenih ispita, pričaćemo o tome kako smanjiti tremu i strah, kao i o načinu na koji ćemo biti sigurniji prilikom odgovaranja i susreta oči u oči sa profesorom.

 

Kako izgleda usmeni ispit?

Na usmenom ispitu uglavnom čekamo red da nas prozovu, a onda izvlačimo pitanje i pišemo koncept za određeno vreme. Prilikom izlaska pred profesora, predajemo papir na kojem smo napisali koncept, odnosno odgovor na postavljeno pitanje. Profesor pregleda koncept, u najvećem broju slučajeva ne baš detaljno, a nakon toga nam ga vraća kako bismo mogli da se prisećamo prilikom odgovaranja. Ukoliko postoje neki grafici ili slike, bilo bi dobro da ih nacrtamo.

Koje god pitanje da izvučemo, preporuka je da na početku napišemo uvod, nešto uopšteno za tu oblast, a onda da pređemo na detaljnije objašnjenje samog pitanja. Povezivanje gradiva nije na odmet, naročito jer će time koncept biti ispunjeniji. Ipak, ne treba skretati sa teme, bitno je pokazati profesoru da razumemo pitanje.

 

Kako spremati usmeni ispit? 

Najbolji savet je da kreneš na vreme. Tako ćeš polako, uz slušanje predavanja, da pratiš gradivo, upijaš ga i razumeš. Malo istraživanja na internetu nije na odmet, takođe hvatanje beleški ili preslišavanje sa kolegama može biti konstruktivan način učenja. Ne ustručavaj se da postaviš profesorima pitanja koja ti nisu jasna. Takođe, prisustvovanje na predavanjima i vežbama može mnogo da znači, jer ćemo donekle već znati kakav je profesor i biće nam prijatnije na ispitu.

 

Kako savladati strah na usmenom ispitu?

 

Šta je to čega se plašimo? Najčešći strahovi sa kojima se suočavamo:

  • zaboraviću šta treba da kažem
  • neću znati šta treba da odgovorim nakon postavljenog pitanja
  • izblamiraću se
  • neću položiti

To su samo neki od strahova koje proživljavamo pre usmenog ispitivanja. Kad intenzitet straha postane veliki, naša podsvest preuzima kontrolu nad našim ponašanjem, počinje srce da nam lupa, znojimo se… Sa druge strane, ukoliko smo naučili da se plašimo, možemo takođe da naučimo i da savladamo taj strah.

Preporuke

 

  1. Potrebno je da naučimo da se opuštamo (sport, meditacije…), ali je bitno da su ove aktivnosti stalno prisutne u našem životu, kako bi se naš um povremeno osećao opuštenim.
  2. Ne slušajte priče o tome kakvi su profesori, to je subjektivno i zavisi od toga kome šta odgovara. Profesori su tu da ocene naše znanje, koje je isto bez obzira na to ko nas ispituje.
  3. Ukoliko nešto ne znate, pokušajte da povežete sa znanjem koje već posedujete.
  4. Na konceptu pišite sve čega se setite vezano za dato pitanje. Profesori obično samo bace pogled na neke ključne stvari, a kada vide da je papir dosta ispisan, postavili ste dobru osnovu za dalje odgovaranje. Ipak, nemojte previše skretati sa teme.
  5. Što više koristite stručne reči. Tako će izgledati kao da stvarno razumete gradivo, a profesoru će to ostati urezano u toku daljeg odgovaranja.
5  saveta kako povećati samopouzdanje na ispitu

 

  1. Razmišljajte pozitivno i izbrišite negativne misli.
    Kada pođete na ispit, razmišljajte kao da ste ga već položili i odlazite da upišete ocenu. Iako deluje zastrašujuće, setite se da je i profesor takođe ljudsko biće koje je imalo tremu. Najbolji ishod moći ćete da postignete smireni, tako da – udahnite duboko i nesigurnosti ostavite po strani.
  2. Pričajte polako.
    Kao posledica treme (i količine ispijenih šolja kafe) može se javiti ubrzano kucanje srca, znojenje dlanova… Usled svih tih reakcija, kako se ne biste previše zbunili i delovali nesigurno, dobar savet jeste da pričate polako. Tako će vas profesor bolje razumeti, a imaćete i više vremena da razmislite.
  3. Budite nasmejani.
    Veliki deo našeg nastupa je stav. Kada se smejemo, delujemo samopouzdano i kao da savršeno vladamo situacijom. Na taj način ćemo i sebe ubediti da je sve pod kontrolom i da ništa nije strašno.
  4. Ispravite se.
    Kao i osmeh, držanje ima veliki uticaj. Kod prvog utiska ovakve stvari su bitne i teško se menjaju. Naravno da nije presudno, ali ostavlja lepu sliku o vama kod suprotne strane, bio to profesor ili klijent jednog dana.
  5. Verujte u sebe.
    Ili što bi se reklo – ako nećete vi sami, ko će onda verovati u vas. Uz adekvatne pripreme ispita i par naših saveta, na pravom ste putu do željene ocene u indeksu na usmenom ispitu. Osnova svakog uspeha jeste vera u sebe!

 

Izvori:

  1. https://images.app.goo.gl/mgUsBAqf7HXraHga9
  2. https://images.app.goo.gl/u4xyJdyBJAw5r6rR9
  3. https://images.app.goo.gl/ABGFsrhJbux67Azs5

 

Autori: Dunja Tanasić i Milica Stojiljković

Leave a Reply