Lako do željenih rezultata – tehnike učenja i organizovanja vremena

Tehnike učenja              

Da li učenje mora biti mučenje? Kako savladati svo to gradivo kojim smo zatrpani? Svi smo bar jednom doživeli da sednemo za radni sto i da nas u trenutku preplavi panika jer ne znamo šta dalje i od čega prvo početi. Ili odlažemo obaveze do poslednjeg trena jer prosto ne želimo da se suočimo s tim. Ne možemo, ne znamo kako. Svako od nas uči na različite načine, u toku života smo razvili različite navike. I ako ste se pronašli u prethodnom delu, verujte niste samo vi lenji, i nije to sve samo lenjost, a ni to gradivo nije nemoguće savladati. Ovde ćete se upoznati sa nekim proverenim strategijama efikasnog i efektivnog učenja.

Pre svega, postoje različiti stilovi učenja. Ako vam je najlakše da zapamtite slike, morate da vidite tekst i generalno najčešće razmišljate u slikama, vi ste vizuelni tip. Ukoliko pamtite tako što morate da čujete reči, ponavljate lekcije naglas i tekst pred vama vam ne znači puno, spadate u auditivni tip. Taktilni tip karakteriše hvatanje beležaka, crtanje slika, dijagrama. Ovakve osobe najlakše uče kroz konkretnu radnju, dodir, pokret. Kada znate koji stil učenja vama najviše odgovara brže ćete izabrati odgovarajuću tehniku.

1)  Pomodoro tehnika za učenje

Ova tehnika se zasniva na podeli zadataka u manje celine i rada na tim celinama u određenim vremenskim intervalima. Pomodoro je fokusiran rad na određenoj akivnosti. Dakle, prvo napravite tabelu sa svim svojim zadacima sortiranim po važnosti. Krećete od najvažnijeg zadatka i radite 25 minuta na njemu. Uključite tajmer i pratite. Važno je da tih 25 minuta sva pažnja bude usmerena na zadatak, ne dozvolite da vam misli odlutaju. Kada se oglasi tajmer, odmah prekinite sa radom. Napravite pauzu 3-5 minuta, a onda ide novi interval rada od 25 minuta. Nakon četiri pomodora vreme je za malo dužu pauzu (15-30 minuta). U tabeli beležite koliko intervala vam je bilo potrebno da završite određenu aktivnost. Ove intervale možete prilagoditi sebi, povećajte vreme za učenje, vidite koliki je vaš maksimum.

2)  Memotehnike

Ove tehnike se oslanjaju na vaše postojeće znanje. Cilj je povezati nove informacije sa onim što je već poznato. Tako se stvaraju asocijacije u dugoročnom pamćenju. Postoje razne memotehnike:

  • Pravljenje akronima
  • Ključne reči – Povežite datu reč sa slikom u glavi, neka bude nešto zanimljivo, čudno, što će vas uvek asocirati na datu reč.
  • Prostorno uređenje stranice – Odlično za vizuelne tipove. Potrebno je da svoje beleške napišete tako da postoji raspored informacija koji je lak za pamćenje. Onda ćete se uvek setiti gde vam je na papiru ta informacija.
  • Kognitivne mape – Ovo je možda najpoznatija memotehnika za učenje. Crtamo mapu na kojoj se u sredini nalazi centralni pojam, a oko njega se grupiše ostatak sadržaja. Lako se uočava šta je najvažnije i u kakvim su odnosima pojmovi.
3)  ČPČPP metoda

Č – Čitati površno pre potpunog koncentrisanja.

P – Pitati se koji je deo gradiva važan.

Č – Čitati svesno i pamtiti.

P – Pamtiti pročitano prepričavanjem ili beleženjem.

P – Ponavljanje zapamćenog nakon nekoliko sati ili dana.

 

4)  MURDER system

Ovakav sistem za učenje nosi naziv prema početnim slovima reči:

Mood (atmosfera) – napravite pozitivnu atmosferu za učenje, odaberite odgovarajuće mesto i vreme

Understand (razumeti) – kada nešto ne razumete nemojte preskakati taj deo, razjasnite sve sebi

Recall (podsetiti se) – prepričajte svojim rečima lekciju, videćete na šta treba da obratite više pažnje

Digest (razložiti) – podelite gradivo na manje celine

Expand (proširiti) – razmislite o primeni onoga što učite, kao i o tome kako biste to nekome objasnili

Review (preispitati) – ponovite sve što ste naučili, razmislite kako ste učili, koje strategije ste koristili

 

Tehnike organizovanja vremena

 

Da li vam se nekad desilo da dan započnete puni entuzijazma i energije, a onda dok ,,samo odgovorite na par poruka” ili ,,samo vidite šta ima novo na društvenim mrežama ili vestima” shvatite da je već prošlo pola dana? Potom se javlja nervoza i nestaje sva efikasnost. Svakom od nas je na raspolaganju istih 24h dnevno. Ali, neki ljudi kao da imaju moć da ,,zaustave” vreme ili da iz svakog

minuta izvuku maksimum i iskoriste ga na najbolji način. Izvor te moći krije se upravo u posedovanju veština upravljanja vremenom.
Zato vam predstavljamo neke od najefikasnijih tehnika Time Management-a, koje će vam pomoći da na pravi način pronađete najbolje rešenje za vaš pretrpan raspored. A primenom neke od ovih tehnika zasigurno ćete se iznenaditi koliko vremena zapravo imate na raspolaganju svakog dana.

TEHNIKA 18 MINUTA

Tvorac ove teorije je Peter Bregman, koji je pomogao izvršnim direktorima brojnih kompanija da razviju svoje liderske veštine i savladaju prepreke u postizanju rezultata svoje organizacije.

Tehnika se sastoji iz 3 jednostavna koraka:

1. Započnite dan tako što ćete odvojiti 5 minuta da na jedan papir napišete šta ćete uraditi tog dana što će vas učiniti uspešnijim, postavite realne ciljeve koje ste u mogućnosti da ispunite. Zatim planove prenesite u svoj

2. Navijte alarm da zvoni na svakih sat vremena u toku dana. Kada alarm zazvoni, duboko udahnite, na minut se zapitajte da li ste prethodnih sat vremena bili produktivni. Isplanirajte šte ćete raditi sledećih sat

3. Na kraju dana, isključite kompjuter, zatvorite knjigu i razmislite 5 minuta kako vam je dan prošao i šta ste novo naučili.

Ukoliko želite da čujete još neke savete koje je Peter Bergman naveo u svojoj knjizi, pogledajte sledeći video: https://www.youtube.com/watch?v=SapZ6JyMxw

KORISTITE KALENDAR / PLANER

Korišćenje kalendara povećava šanse da sve obaveze završite na vreme, jer umesto konkretnih zadataka ovde upravljate vremenskim jedinicama. Prvo u svojoj To Do Listi definišite i napravite spisak svih zadataka i aktivnosti. Potom u kalendar zabeležite kada ćete tačno obavljati zadate aktivnosti, i koliko vremena će vam trebati da obavite svaku. Na ovaj način ćete naučiti šta sve možete postići za jedan dan i šta ćete možda morati da odložite za neki drugi dan, usled nepredviđenih obaveza. Ovako ćete naučiti vrednu lekciju iz upravljanja vremenom.

TEHNIKA PARETOVOG I ABC PRAVILA

Paretovo pravilo, poznatije kao pravilo 80/20 kaže da je čak 80% naših najvećih dostignuća realizovano u samo 20% našeg vremena. Ovo pravilo je prvi put primenio italijanski ekonomista Vilfred Pareto koji jejoš 1906. zapazio da 80% zemljišta u Italiji poseduje svega 20% populacije. Pravilo ABC nam pomaže da zadatke iz svoje liste grupišemo u 3 kategorije:

  • A – zadaci koji su hitni i važni bitni
  • B – zadaci koji su važni, ali nisu hitni
  • C – zadaci koji nisu ni hitni ni bitni

Za svaku od ovih kategorija određujemo koje su to ključne aktivnosti koje će nam doneti 80% rezultata, primenom Pareto pravila. Najveću pažnju posvetite zadacima u okviru prva dva kvadranta date matrice- stvari koje su hitne i važne radite odmah i potrudite se da razlikujete bitno (ili važno) od hitnog. Ukoliko sve zadatke svrstate u kategoriju A, jer očekujete da ćete na taj način više uraditi u toku dana, na kraju ćete samo biti iscrpljeni i nezadovoljni. Takođe, imajte na umu da ukoliko na vreme ne isplanirate i zadatke kategorija B i C, oni će na kraju postati važni i hitni.

Ukoliko vas zanimaju primeri primene Pareto tehnike u poslovanju i svakodnevnim aktivnostima, pogledajte sledeći video: https://www.youtube.com/watch?v=lox2BprTbQI

NOT TO DO LIST

Verovatno ste već čuli za ,,TO DO” listu. Tu beležimo sve obaveze koje želimo odraditi u toku dana, kako ne bismo slučajno neku preskočili ili zaboravili. Ali, postoji nešto što se zove distrakcija.

Jednostavno, posedujemo neke loše navike koje smanjuju našu produktivnost, ometaju naš rad, zbog čega neke stavke sa TO DO liste ostaju neobavljene i zbog toga se na kraju dana osećamo loše. Pravo rešenje u ovakvim situacijama je napraviti NOT TO DO listu, koja će sadržati sve stvari za koje znamo da nas koče na putu da budemo uspešni i efikasni. Tu dodajte i sve navike koje ste primetili da se u danu događaju svesno/nesvesno, a zaustavljaju vaše obaveze i čine da vam vreme uvek ,,beži”.

Ovo nije samo odličan način da postanete svesni svih stvari koje vas blokiraju, već je i odličan izvor motivacije, jer obaveze ili pravila koje zapišemo negde uvek imaju jače dejstvo u našoj podsvesti. Na ovaj način sami sebi obećavamo da nećemo raditi te stvari, jer se nalaze na NOT TO DO listi.

TIMEBOXING ILI TIMEBLOCKING

Glavna ideja ove tehnike za učenje je potpuna kontrola nad svojim vremenom i rasporedom. Naime, blokira se tj. rezerviše određeni deo dana, ili vremenski period za obavljanje određene aktivnosti (npr. 8.00-8:20- čitanje mejlova). Ova tehnika je idealna za sve one koji vole vizuelan način planiranja, kojim možete upravljati na mobilnom telefonu, laptopu… Pravilo je da prvo pravimo blokove za one aktivnosti koje sigurno moramo obaviti u toku dana, dok ostale modifikujemo u odnosu na te glavne.

Prednost ove tehnike je što je jako prilagodljiva npr. lako možemo dodati nove aktivnosti na naš plan rada ili promeniti vreme obavljanja nekog zadatka.

Kako primena ove tehnike izgleda u praksi, pogledajte na sledećem videu: https://www.youtube.com/watch?v=jcJLSWaBhlg

Na ovaj način naučićete da bolje određujete prioritete, poboljšate focus i postaćete sve bolji u postavljanju rokova. Saznajte još o timeblocking-u kroz sledeći video: https://www.youtube.com/watch?v=YlkCB3ruVQE

 

Kroz ovaj blog smo želeli da vas upoznamo sa nekim od najpoznatijih tehnika za učenje i organizovanja vremena. Nadamo se da ste naučili nešto novo i da će vam biti od koristi ubuduće. Naravno, ne „radi”sve kod svakoga, zato eksperimentišite sa tehnikama dok ne pronađete onu koja vama najviše odgovara. Srećno sa učenjem! 

 

 

Izvori:

  1. https://todoist.com
  2. https://m.facebook.com/ ExpressMiE.fb/photos
  3. https://poslovi.infostud.com/savet/Kako- daprepoznate-prioritete-i-planirate-u-skladu-sa-njima/361
  4. https://www.altres.com/business/2019/12/2020-hr-calendar/
  5. https://www.amazon.com/18-Minutes-Master- DistractionThings/dp/0446583405
  6. https://www.whizdom.com.au/blog/2019/09/Stop-Wasting-Time!-6-Useful-Time-Management-Tips-and-Tricks-To-Hack- Productivity-That-Work
  7. https://www.flaticon.com/
  8. https://www.detinjarije.com/ najbolje-tehnike-ucenja-za-postizanje-veceg-znanja/
  9. https://www.savremena- osnovna.edu.rs/tehnike-ucenja-koje-daju-najbolje-rezultate/
  10. http://www.americancorners.rs/
  11. https://www.freepik.com/

 

Autori: Milica Pavlović i Tamara Mladenović

 

One thought on “Lako do željenih rezultata – tehnike učenja i organizovanja vremena

Leave a Reply