Kako da učenje ne bude teško – organizacija kao ključ uspeha

U moru obaveza koje se svakog dana sve više gomilaju, ne možemo se ne zapitati – kako postići sve? Koliko sati uložiti da bude dovoljno i kako se ne susresti sa dobro poznatom rečenicom „da bar imam još jedan dan više“?

Ne postoji student koji se u toku svog studentskog života bar jednom nije zapitao zašto nije ranije krenuo da uči i zašto mu dan ne traje bar dva sata duže, jer kao što ste sigurno imali priliku da čujete: „Kada bih imao još jedan dan, sigurno bih stigao sve“.

-Da, verujemo. A da li veruješ i ti?

„U redu, od sledeće godine krećem da učim od samog početka.. ma već od sledećeg semestra zapravo“ ..hm, ova rečenica uglavnom uvek na kraju ima isti ishod. Pet dana pred ispit se ne ustaje sa stolice, uči se dan-noć uz pet kafa dnevno, podočnjaci na licu nikad veći, a strpljenja nikad manje.

 

Dragi naši brucoši, a i oni koji to niste, da se ne biste susretali sa ovakvim problemima i sebi stvarali nepotreban pritisak, dozvolite da vam damo par saveta koji će vam pomoći da savladate teškoće koje sa sobom nosi studentski život, naročito njegov početak, i koji će vam takođe pomoći da ovo novo poglavlje vašeg života shvatite kao jedan nov i zanimljiv izazov.

 

 

Ono što je ključ svih naučenih knjiga i položenih ispita, jeste svakako organizacija vašeg vremena na pravi način, kao i motivacija koja vas gura ka onome što ste zacrtali u svojoj glavi.

Odgovor na pitanje kako da organizujete vaše vreme prilično je jednostavan. Vreme po kom svakog dana živite stvar je vaše psihe. Vi ispunjavate svoje vreme, sate i minute svog života, vi stvarate svoje vreme- a ono što stvarate možete i da kontrolišete. Vreme je da uklonite sve ono što vas ograničava i drži vas zaglavljene između dve dobro poznate rečenice: „Nemam dovoljno vremena“ i „Danas nije pravo vreme, rano je“.

Započnite svoju promenu danas. Odmah. Ovog trenutka. Ono što je prošlo ne čeka na vas, kao ni ono što dolazi. Sutra nije pravo vreme, kao ni prekosutra, a ni onaj tamo petak. Sada je pravo vreme- vreme za zamisliti, raditi i ostvariti. Pitate se, zašto? Zato sto vreme nije resurs koji se može kupiti ili obnoviti. Ako ne naučiš da kažeš ne i postavis granicu tamo gde bi ona trebalo da postoji, nećeš kasnije biti u prilici da bitnim stvarima kažeš da.

Ono čemu će vas organizacija vašeg vremena najviše naučiti jeste da nije samo poslednji dan ključan- ključni su svi. Važno je iskoristiti svaki dan koji ti je pružen, jer u svakom imaš mogućnost da nešto novo saznaš, vidiš, primeniš. Nije samo dan pred ispit, dan za učenje. Čovek uči čitav svoj život, iznova i iznova. Tako da, ne morate biti ispred vremena da biste sve postigli- samo naučite da njime upravljate. Nije vam potreban ni duži dan, ni sat koji kuca sporije, niti magični štapić koji će rešiti sve vaše probleme i pomoći vam da realizujete sve ono što ste zamislili- potrebni ste samo vi i vaša supermoć koja se zove organizacija.

 

Neki od saveta koji će vam pomoći da postanete organizatori svog vremena jesu:

1.  Svakog jutra, kada ustanete, odvojite malo vremena da porazmislite o svojim današnjim aktivnostima, ukoliko niste stigli prethodno veče. Šta čekate? Zapišite ih. Mnoge dobre ideje odlaze u zaborav jer nisu zapisane. Da ne bismo uveče došli kući i pomislili: „Ovo sam zaboravio da uradim“, papir i olovka u ruke i zapisujte ono što tog dana treba da odradite.

2. Još jedna jako važna stvar jeste da zapisujete period u kojem bi vaša ideja trebalo da bude realizovana. To do liste postaju sve duže i duže do onog trenutka kada shvatite da je naprosto nemoguće sve uraditi danas. Zato je važno da isplanirate vremenski okvir svakog zadatka i da ga se pridržavate.

3. Možda nekome neočekivano, ali – zakažite vreme za sebe. Verovatno ćete u toku dana poželeti da odgledate epizodu omiljene serije, prošetate psa ili izađete sa društvom, pa zašto i to ne bi bio mali deo vaše današnje liste? Ne budite prestrogi prema sebi. Ukoliko odmor navedete kao još jednu stavku vašeg dana, nećete osećati grižu savesti kada malo odmorite od učenja. Pa i to je deo liste, zar ne?

4. Još jedna jako bitna stvarnaučite da ne morate da se javljate na telefon samo zato što zvoni, niti da odgovarate na poruke samo jer su stigle. Sada je vreme za nešto drugo. Naučite da se usresredite na ono što trenutno radite. U tome vam nimalo neće pomoći osvrtanje na stvari koje su predviđene za kasnije. Tako da, udaljite od sebe sve ono što vam može skretati pažnju.

5. Obavljajte svoje aktivnosti u malim dozama, ali Nemojte danas raditi samo jednu stvar, već je radite svakog dana u manjoj meri. Tako ćete stvoriti dobre navike. Kao što se ništa ne uči za jednoveče, tako je i za dobru organizaciju potrebno više vremena. Da li ste znali da vam za stvaranje navike treba 21 dan? Tačno 21 dan da vaš svestan napor postane rutina. Cela poenta je da sve loše navike pretvorimo u dobre.

 

Sad kada ste se organizovali, našli motivaciju u sebi, preostaje samo jedno – učenje. Znamo, učenje = dosada, tuga, asocijalnost, obaveza. Ali, verujte, učenje može biti zabavno!

 

Naši saveti za bolje i lakše učenje jesu sledeći:
1. Pripremite se za učenje

Jako je važno odrediti pravo vreme za učenje, jer ako znate kada ćete učiti u toku dana to vam može pomoći prilikom organizacije dana, a takođe postajete i odgovorniji.
Savetujemo vam da:

  • pripremite prostor gde ćete učiti (postoje razna istraživanja da je od pomoći da imate stalni radni prostor,da prilikom učenja svetlost pada sa desne strane);
  • omogućite sebi prijatnu atmosferu (skuvate kafu ili neki drugi napitak,provetrite prostoriju,muzika takođe može da pomogne);
  • napravite plan šta želite u tom trenutku da završite od lekcija, broja stranica (plan treba da bude po vašim merama,nije dobro ni preceniti ali ni potceniti sebe);
2. Pratite predavanja i vežbe

Pokušajte da se skoncentrišete na ono što profesor priča. Pišite beleške, napravite neku skicu, napišite asocijaciju za pojam koji čujete, dakle svoje razmišljanje u tom trenutku.

3. Razumevanje lekcija

Da li vam se dešava da čitate neku rečenicu mnogo puta, ne shvatite je i rešite da je samo naučite napamet ili preskočite? Verovali ili ne, jednako je loše naučiti nešto napamet i preskočiti. Trudite se da sve što pročitate shvatite, a ukoliko ne ide, potražite odgovor na internetu ili pitajte nekog prijatelja koji vam zasigurno može pomoći.

4.  Pravite pauze

Niste svemoćni! Dok učite bitno je da budete odmorni da bi vaš mozak brže radio. Ne možete da učite više sati odjednom, bolje ćete funkcionisati ako budete učili po 45 minuta i pravili pauze po 10-15 minuta.

5. Proveravajte sebe

Nije dovoljno samo učiti da bi sebi mogli da kažete: „Ispunio/la sam svoj plan“, a prilikom toga to učenje nije bilo nimalo efektivno. Da bi učenje bilo efektivno, potrebno je nakon završene lekcije zapisati ključne stvari koje ste zapamtili i na taj način motivisati sebe da sledeći put zapamtite još više.

 

I za kraj, pretvorite rečenicu: Ne mogu više! u Pokušaćui neka bude Uspeo sam! Srećno!

 

 

Izvori:

  1. https://www.najstudent.com/blog/jos-48-sati-do-ispita- mogu-ja-to-970
  2. https://www.studentskizivot.com/saveti-za- studente/ovo-su-zlatna-pravila-efikasnog-ucenja/
  3. https://images.app.goo.gl/nE4a4KkN6Jqe3rdq9
  4. https://www.freepik.com/free-vector/timeline-concept-illustration_9793477.htm
  5. https://www.freepik.com/premium-vector/schedule-planning-concept-personal-study-plan-creation-business-time-planning-events-news-reminder-schedule-can-use-web-landing-page-banner-mobile-app-flat-design-vector_6837886.htm
  6. https://www.freepik.com/free-vector/timeline-concept-illustration_9793477.htm
  7. https://www.freepik.com/free-vector/character-people-holding-creative-ideas-icons_3585230.htm
  8. https://www.freepik.com/premium-vector/online-courses-concept_7764981.htm
  9. https://www.freepik.com/free-photo/student-studying-brainstorming-analying-campus-concept_2760716.htm#page=1&query=studying&position=49

 

Autori: Marija Jeremić i Natalija Nenadić

 

 

 

Leave a Reply