Život u studentskom domu

Da li izabrati studentski dom?

Pitanje koje treba da postaviš sebi pre konkurisanja za korišćenje studentskog doma je: „Da li sam ja prava osoba za dom?” Postoji nekoliko ključnih potpitanja i ako su tvoji odgovori pozitivni, prati naš blog, saznaj sve o životu u tomu i slobodno se prijavi!

  1. Da li si tolerantan/na?
  2. Da li si uredan/na?
  3. Da li si komunikativan/na i društven/a?
  4. Da li si uvek spreman/na na kompromis?

U studentskim domovima život je dinamičan, zanimljiv i ispunjen novim poznanstvima, ali ima i nekih negativnih strana. Studentske sobe su često trokrevetne, četvorokrevetne, petokrevetne…samim tim se može dogoditi da ti ne odgovara baš svaki cimer. U takvoj situaciji, treba da budeš tolerantan/na, da imaš komunikaciju sa svima i da pokušate da nađete kompromis. Nemoj da se plašiš, većina studenata koji su u domu je otvorena za nova poznanstva i biće uvek tu da ti pomognu kada god ti je to potrebno.

Ako se pitaš kako izgledaju domovi:

„Studentski grad- Studenjak“

„4. april“

Hol studentskog doma „4.april“ (Nina Šiljković)

Restoran(menza) studentskog doma „4. april“(Nina Šiljković)

Muška soba u „Studenjaku“ (Marko Sirovica)

Proces konkurisanja za dom
Prijava

Studentski domovi predstavljaju smeštaj za studente, koji se, nakon prijave, dobija na osnovu sistema rangiranja koji uključuje razne faktore, određene Zakonom o učeničkom i studentskom standardu.  Smeštaj u domovima namenjen je pre svega studentima koji se školuju o trošku države, dok je određen broj mesta namenjen i studentima koji pripadaju nekoj od osetljivih društvenih grupa. Ukoliko ostane slobodnih mesta, za mesto u domu mogu konkurisati i samofinansirajući studenti.

Dokumenta koja su ti potrebna:

  • Ako si brucoš:
  1. Priјаvа zа studentski dom (obrazac se kupuје i popunjava prilikоm kоnkurisаnjа).
  2. Ovеrеnе fоtоkоpiје svеdоčаnstаvа I, II, III i IV razreda srеdnjе škоlе.
  3. Uvеrеnjе о upisu prvе gоdinе studiја (prvi put) nа tеrеt budžеtа Rеpublikе Srbiје (izdаје fаkultеt-visоkа škоlа).
  4. Uvеrеnjе о prоsеčnоm mеsеčnоm prihоdu pо člаnu pоrоdicе zа pеriоd оd 1. јаnuаrа dо 30. јunа tekuće godine (overava nаdlеžni оpštinski оrgаn iz mеstа prеbivаlištа kаndidаtа, а оbrаzаc sе mоžе kupiti nа blаgајnаmа studеntskih dоmоvа Ustаnоvе Studеntski cеntаr „Bеоgrаd“).
  5. Indеks i ličnа kаrtа

Studеnti prilikоm pоdnоšеnjа kоnkursnе dоkumеntаciје  pоdnоsе i zаhtеv zа izdаvаnjе studеntskе kаrticе, kоја је višеgоdišnjа i nеоphоdnа zа kоrišćеnjе uslugа studenstkog restorana ‚ i smеštаја. Konkursna dokumentacija se podnosi isključivo lično. Više o studenstkoj kartici i čemu ona sve služi možete pročitati ovde.

Studenti takođe pre useljenja moraju odraditi lekarski pregled.

  • Ako si stariji student i želiš da iskusiš život u studenskom domu:
  1. Uvеrеnjе о prоsеčnоm mеsеčnоm prihоdu pо člаnu pоrоdicе zа pеriоd оd 1. јаnuаrа dо 30. јunа tekuće gоdinе (overava nаdlеžni оpštinski оrgаn iz mеstа prеbivаlištа kаndidаtа а оbrаzаc sе mоžе kupiti nа blаgајnаmа studеntskih dоmоvа Ustаnоvе Studеntski cеntаr „Bеоgrаd“).
  2. Uvеrеnjе о upisu gоdinе nа tеrеt budžеtа Rеpublikе Srbiје (izdаје fаkultеt-visоkа škоlа).
Raspodela i useljenje

Nova raspodela se naravno obavlja svake godine, u periodu oktobar-decembar koji obuhvata konkurs, rang liste i konačno useljenje. Ukoliko želiš da ostaneš u istoj sobi i naredne godine, a ispunjavaš sve uslove, možeš je rezervisati na sajtu Studentskog centra Beograd. U odnosu na objavljenu rang listu, student biraju mesta, pa se tako može desiti da, iako si rezervisao sobu, neko baš nju izabere. To opet, ne treba preterano da te brine, jer je većina studenata razumna i neće ni gledati rezervisana mesta. Ako ipak neko odabere mesto koje si ti rezervisao/la, pokušaj da porazgovaraš sa njim/njom, a ako ni to ne uspe, samo odaberi neku drugu. Na kraju, sve su veoma slične.

Useljenje je verovatno najdosadniji deo, ako odlaziš iz svoje sobe, a pogotovo ako prvi put dolaziš u dom i nosiš sve stvari od kuće. Ali, to znači da si na poslednjem koraku i da će sve uskoro biti gotovo.

Za useljenje u studentski dom, studentima, pored uputa za useljenje, indeksa, lične karte, studentske kartice i obavljenog lekarskog pregleda, potrebna je i potvrda visokoškolske ustanove, potpisana od strane odgovornog lica, da se u tekućoj školskoj godini studiranje finansira iz budžeta Republike Srbije tj. uverenje o statusu.

Gde učiti?

Pitanje koje često muči studente jeste gde i kako u domu učiti. Neki studenti se bez problema adaptiraju i uče bez ikakvih problema u sobi, čak i u prisustvu cimera. Sa druge strane, nekim studentima ne polazi od ruke učenje u takvom okruženju i treba im malo veća koncentracija. U tom slučaju im je na raspolaganju čitaonica u studentskom domu. Čitaonica je mesto gde studenti dolaze da uče i u njoj je tišina (barem je to pravilo). Mnogi studenti će se složiti da se u čitaonici najproduktivnije uči zbog tamošnje atmosfere. Najveća posećenost čitaonicama jeste svakako za vreme ispitnih rokova. Tada se mesta moraju rezervisati kako ne bi dolazilo do gužve i kako se studenti ne bi međusobno ometali u učenju.

Čitaonica

Šta sve postoji u studentskom domu?

U studentskim domovima se može naići na razne zanimljive sadržaje. Većina domova ima TV sale u kojima se studenti mogu družiti, gledati utakmice, igrati bilijar… Takođe u okviru domova postoje i prostorije za sportske aktivnosti kao što su teretane i multifunkcionalne sportske sale u kojima studenti mogu da igraju stoni tenis ili da se bave fitnesom. U okviru Studentskog grada nalazi se i sauna. U većini domova postoji i manja prodavnica koja olakšava odlazak u kupovinu jer je u okviru zgrade.

Otvoreni tereni „4. april”

Stanarina

Svaki student je u obavezi  da do svakog desetog u mesecu plati stanarinu. Cena stanarine se određuje na osnovu kategorije sobe. Postoje jednokrevetna, dvokrevetna, trokrevetna, četvorokrevetna i petokrevetna soba. U zavisnosti od studentskog doma se cene razlikuju, ali je uglavnom cena soba sa istim brojem kreveta slična. Plaćanje stanarine se može izvršiti na više načina. Najčešći način jeste plaćanje na blagajni doma. Takođe plaćanje se može izvršiti uplatom na info kiosku pri čemu ne postoji mogućnost povraćaja kusura. Ukoliko je studentu ostala određena suma novca na kartici on taj novac može iskoristiti za naredno plaćanje doma ili obroka u menzi. Treći način je uplata na račun što je veoma korisno za studente koji nisu u mogućnosti da dođu u Beograd.

Kako bi studentima bilo olakšano plaćanje, na sajtu Studentskog centra su postavljeni cenovnik i objašnjenje za izvršavanje uplate. Date su tabele koje precizno prikazuju cene za određenu kategoriju studentske sobe.

Cene smeštaja u studenstkom domu „4. april”

Život u studentskom domu je nešto što svaki student, koji je u mogućnosti, treba da proživi. Pre svega, domovi su jako povoljni i uštedeće ti mnogo novca. Ono što je takođe važno istaći je da su dosta sigurniji od stanova, jer u svakom domu postoji određen broj portira. I najvažnije, upoznaćeš mnogo studenata kolega, sa različitih fakulteta i iz različitih mesta, i to je ono što će ti najviše ostati u sećanju!

 

Izvori:

  1. https://fakulteti.edukacija.rs/studentski-centri-domovi-i-menze/studentski-centar-beograd/studentski-dom-studentski-grad
  2. https://www.espreso.rs/vesti/beograd/629795/studentski-dom-brucosi-studenti-beograd-indeks
  3. https://sc.rs/sc/karaburma 
  4. https://www.mojaekipa.com/listing/sala-i-otvoreni-tereni-4-april-beograd/
  5. http://sc.rs/sc/uplata-stanarine-za-oktobar-2020-godine/
  6. http://sc.rs/sc/uplata-stanarine-za-oktobar-2020-godine/)
  7. https://sc.rs/sc/
  8. https://www.collegexpress.com/articles-and-advice/student-life/blog/how-make-your-dorm-perfect-study-space/

 

Autori: Marko Sirovica i Nina Šiljković

 

Leave a Reply